立意呈現(xiàn)
Ⅰ.B
Ⅱ .1.Being pale, climbing, gazing,wandering,among the stars,changing,no object...
2.《致月亮》;你面容蒼白是否已厭倦;孤獨(dú)地流浪——;找不到目標(biāo)值得停留久長(zhǎng)?
3.From the poem and his experiences,such as interrupted schooling (Para.2), unusual marriage(Para.3), much travelling (Para.4), it is believed that Shelley has a lot in common with the moon,seeking aimlessly for an ideal society but in vain,feeling disappointed,tired and hopeless.
4.Shelley,one of the trio of important English Romantic poets,is one of most important poets of the Romantic Movement in English literature,with many poems famous throughout history.
Step 3 運(yùn)用·讀寫整合
對(duì)比閱讀
1.They both wrote poems on the moon,which share similar themes.
發(fā)展思維
1.the moon
2.Su Shi missed his brother and described the ever changing of the moon,expressing his longing for an ideal society to commit himself to but in vain,feeling tired and disappointed at the realistic world.
Step 4 提升·素養(yǎng)建構(gòu)
寫作技巧
Symbolism is the use of symbols which use an object representing another to give an entirely different meaning that is much deeper and more significant,thus conveying specific feelings.A red rose symbolizes love in the poem.
Reading check
1.singer 2.died 3.distinct4.albums 5.pioneer
Difficult sentences
1.20世紀(jì)90年代,奧瑞沃丹因擔(dān)任小紅莓樂隊(duì)的主唱而聲名鵲起,她為樂隊(duì)最偉大的熱門歌曲提供了獨(dú)特的聲樂作品,包括Zombie和Linger。
2.我記得已故的利默里克市議員吉姆凱米向我介紹她和小紅莓樂隊(duì)的情形,他和其他許多人對(duì)于桃樂絲和小紅莓樂隊(duì)所取得的成功是那么驕傲。
Using language
1.fail to do 2.made her day 3.at the height of her fame 4.over the course of his career 5.make an impact on 6.rises to fame
再見,“櫻桃小丸子”
Reading check
1.artists 2.August 3.aired 4.30 5.mourning Difficult sentences
1.……她的工作人員說,已經(jīng)舉行了一個(gè)只有家人和親密朋友出席的葬禮儀式。
2.這部漫畫系列是半自傳體形式的,因?yàn)闄烟易釉诼嬛姓宫F(xiàn)了她的童年故事,并根據(jù)自己的個(gè)性塑造了主人公。
Using language
Ⅱ.1.accompanied her to 2.on the air
3.a huge hit 4.state his intention to 5.in attendance
評(píng)書大師——單田芳
Reading check
1.performer 2.love 3.decades 4.technologies 5.promote
Difficult sentences
1.在20世紀(jì)50年代中國(guó)的一個(gè)民間藝人家庭長(zhǎng)大,他深刻地意識(shí)到這是一種持續(xù)處于經(jīng)濟(jì)困境、社會(huì)地位低下的生活。
2.因此,當(dāng)他出于經(jīng)濟(jì)上的需要,拜一個(gè)評(píng)書大師為師時(shí),也是單田芳的家族朋友,單田芳是非常不情愿的。
3.在他的第一次廣播演出——節(jié)略版的歷史小說《隋唐演義》中,單田芳邀請(qǐng)了演播室三名錄音師作為觀眾,根據(jù)他們的反應(yīng)對(duì)自己的表演進(jìn)行調(diào)整。
Using language
Ⅱ.1.dedicated to 2.out of financial necessity 3.a master of 4.adapt to 5.with great reluctance
最美不過華爾茲
Reading check
1~2 C A
Difficult sentence
in which
桑巴——巴西狂歡節(jié)的象征
Reading check
1~2 B A
Difficult sentence
being sent;created
Reading check
1~2 B C
Difficult sentence
so;that
Reading check
1~2 B A
Difficult sentence
performing
主題應(yīng)用·語(yǔ)庫(kù)構(gòu)建
Ⅲ.讀寫整合
【參考范文】
Notice
In order to make the students'school life colorful,the Student Union is going to hold a dancing competition at 2 pm Saturday on May.It will be held in the hall on the first floor of the teaching building.All kinds of dances are welcome in the competition.Participants should prepare a threeminute dance and perform it during the competition.Those who want to take part in it must sign up before 10 am April 30 at XWZXXSH@163.com.
We are looking forward to your participation.The Student Union January 18,2019
一幅嶄新的畫架
Reading check
1.It was not suitable for artists'work.
2.He knew Jane had been longing to have an artist's easel for a long time.
3.The couple understand each other.Difficult sentences
1.但它不是藝術(shù)家的畫架,確切地說,它是一種通常被用來在泡沫芯板上展示海報(bào)的畫架。
2.對(duì)于一名藝術(shù)家而言,你所做的工作與你認(rèn)為自己是誰(shuí)緊密相關(guān)。所以,不被人支持的信息深深地印在了簡(jiǎn)的腦海里。
3.我給她的禮物也是送給自己的禮物。我認(rèn)為,這是我們通過對(duì)彼此充滿愛意的善良所學(xué)會(huì)的。
Using language
Ⅱ.1.Every time 2.is set up 3.glance into 4.is connected with 5.is unsuited for
快樂無比的巴士司機(jī)
Reading check
1.B
2.Because he was attracted by the driver's behavior.
3.Any answer is possible.Difficult sentences
1.這是我所知道的最快樂的巴士駕駛員。
2.他們通常要面對(duì)一連串的抱怨,與那些行色匆匆的陌生人打著交道,而且還要為了準(zhǔn)點(diǎn)到站而總要與時(shí)間賽跑,盡管這從來都不是那么容易把控。
Using language
Ⅱ.1.make his day 2.race the clock
3.come across 4.be reminded of 5.runs into
機(jī)器人會(huì)搶走我們的飯碗嗎
Reading check
1.The majority think they will lose their jobs,especially for low-skilled jobs.
2.McKinsey believes that this new technology will also“create new occupations that do not exist today, much as technologies in the past have done.”
3.Answers can be varied from student to student.
Difficult sentence
it;隨著新技術(shù)的引入,很多人擔(dān)心它會(huì)對(duì)我們當(dāng)前和未來的生活方式產(chǎn)生影響——尤其是在就業(yè)方面。
熊貓討喜靠顏值
Reading check
1.Human beings are psychologically connected to feel tenderness for pandas.The panda's pretty face, such as the big pupils, the shape of eye patches, the round ears, small nose and big head,contributes to the popularity among people.
2.People tend to link a bald eagle to violence or cruelty,an image failing to convey loveliness subservience or goodwill.
Difficult sentences
1.上個(gè)月下旬,一對(duì)等待已久的大熊貓來到柏林動(dòng)物園的消息讓德國(guó)民眾欣喜若狂。
2.Merkel對(duì)“熊貓?zhí)厥埂钡牡絹砀械绞中老?,并?duì)習(xí)近平表示,它們是“兩國(guó)關(guān)系的象征”。
3.此外,熊貓黑眼圈的位置也是恰到好處,向下傾斜的形狀會(huì)給人服從的感覺。Using language
Ⅱ.1.follow suit 2.serving as 3.the cold shoulder 4.associate with
小試牛刀
【參考范文】Dear Eric,
Learning that you are very fond of Chinese calligraphy,I feel quite pleased and proud.I'd like to introduce Mr Liu to you.
Mr Liu,who is in his fifties,has been a teacher in calligraphy for more than thirty years.As an experienced teacher,his lessons are interesting and lively.He is not only very strict but also patient with his students.So far,the number of his students has reached up to 600.Moreover,many have won prizes in various calligraphy contests.I'm convinced thatunderhisguidance you willmake rapid progress in calligraphy.
If you need further help,please feel free to contact me.Looking forward to your early reply.Yours sincerely,
Li Hua
閱讀理解限時(shí)闖關(guān)
Task 1
本文是篇應(yīng)用文。在錯(cuò)誤的時(shí)間吃了錯(cuò)誤的食物不僅使你變得更加肥胖、饑餓等,而且會(huì)影響你的記憶力和創(chuàng)造力等。文章介紹了在日常生活中為完成不同任務(wù)時(shí)所需要的不同飲食。
1.C 細(xì)節(jié)題。 根據(jù)During a long day of shopping部分中的Christopher Hollingsworth,a surgeon at NYC Surgical Associates,adds that having multiple small meals... 可知,Christopher認(rèn)為,要想長(zhǎng)時(shí)間保持精力充沛,少食多餐很重要。
2.B 細(xì)節(jié)題。根據(jù)For a brainstorming class部分中的 allowing the creative juices to follow和a disease that can significantly cloud creativity可知,野生藍(lán)莓可以提高食用者的創(chuàng)造力。
3.A 細(xì)節(jié)題。根據(jù)Before a big meeting部分中的 “What to eat:Tea with a little bit of milk”可知,參加重要會(huì)議前可以喝一杯加適量牛奶的茶。
4.D 推斷題。 根據(jù)文章首段中最后一句過渡句和全文內(nèi)容可知,本文的主要目的是告訴讀者在完成不同日常任務(wù)時(shí)所需要的不同飲食。
Task 2Task 3
本文是篇記敘文。文章講述了作者失憶后所經(jīng)歷的事情。作者在路邊失憶后只記得自己名字,回到村里后村民們及自己母親的各種反應(yīng)。
1.A 推斷題。 根據(jù)文章首段中的最后一句可知,村民們都大喊Jonathan的名字,因此村里人都認(rèn)識(shí)Jonathan。
2.B 細(xì)節(jié)題。 根據(jù)第2段中的after painfully recovering consciousness可知,作者意識(shí)恢復(fù)時(shí)感到疼痛。
3.C 細(xì)節(jié)題。根據(jù)第3段中的 “At a loss for words, with no idea what to do, the best I could offer the crying woman was to put my arms around her,too”可知,作者之所以擁抱這位哭泣的婦人,是因?yàn)樗恢涝撜f什么。
4.D 推斷題。 根據(jù)最后一段中的最后兩句可知,作者打算先暫時(shí)接受現(xiàn)狀并開始新生活。
本文是篇記敘文。印度的Aajibaichi Shaala學(xué)校專門招收60歲以上的女性,在不耽誤她們做家務(wù)、農(nóng)活的情況下教她們學(xué)習(xí)、識(shí)字,該學(xué)校深受當(dāng)?shù)啬觊L(zhǎng)女性的歡迎。1.C 推斷題。 由第1段中的elderly women who are getting the chance to learn to read和第2段中的women's literacy continued to fall far behind the rate for men可知,Aajibaichi Shaala是一所專門招收年長(zhǎng)女性的學(xué)校,其目的是提高她們的識(shí)字率。
2.A 細(xì)節(jié)題。 由第3段中的 “At Aajibaichi,afternoon classes in the one-room school are held six days a week for two hours”可知,該學(xué)校一周上六天課。
3.B 推斷題。 由第3段中的But I still go every day和第4段中的 “It's good we have this in our village”可知,這些年長(zhǎng)的女性即使身體不好、家務(wù)繁多,依然到該學(xué)校上課,說明該學(xué)校非常受歡迎。
4.D 推斷題。 由最后一段中的she would like to see women in other villages receive the same education和It's a great opportunity and I'm very happy to teach them可知,這份工作令Sheetal感到快樂。
5.C 主旨題。 本文介紹了印度的Aajibaichi Shaala學(xué)校,這所學(xué)校專門招收60歲以上的女性,給她們學(xué)習(xí)、識(shí)字的機(jī)會(huì),該學(xué)校深受當(dāng)?shù)啬觊L(zhǎng)女性的歡迎。故C項(xiàng)為最佳標(biāo)題。
Task 4
本文是篇說明文。作為新手父母?jìng)儯銈冞€在為不停哭泣的嬰兒手足無措嗎?Ariana Anderson研發(fā)出了一款名叫ChatterBaby的免費(fèi)手機(jī)軟件,它可以幫助父母“解讀”嬰兒哭聲背后的真正需求。
1.C 細(xì)節(jié)題。根據(jù)文章首句中的based on the sound of their cry可知,這款手機(jī)軟件主要是依據(jù)嬰兒的哭聲來判斷他們的真正需求的。
2.A 細(xì)節(jié)題。 根據(jù)文章第2段中的She originally designed the technology to help deaf parents better understand why their baby was upset可知,Anderson最初設(shè)計(jì)這個(gè)軟件是為了幫助耳聾的父母?jìng)兊摹?/p>
3.D 推斷題。根據(jù)文章倒數(shù)第二段的內(nèi)容“我認(rèn)為,新手父母?jìng)儸F(xiàn)在使用的所有軟件和科技手段的確能夠起到一定的作用,但需要謹(jǐn)慎使用。我很擔(dān)心一些父母會(huì)陷入大數(shù)據(jù)的泥沼,將養(yǎng)育孩子這件事情變得機(jī)械化的照本宣科,喪失了孩子們需要的關(guān)愛和照顧?!笨芍?,Ball建議父母?jìng)兒侠砻髦堑厥褂眠@款軟件。
4.B 主旨題。本文介紹了Ariana Anderson研發(fā)出了一款名叫ChatterBaby的免費(fèi)手機(jī)軟件,它可以幫助父母 “解讀”嬰兒哭聲背后的真正需求。故B項(xiàng)為本文的最佳標(biāo)題。
Task 5
本文是篇新聞報(bào)道。盡管2018韓國(guó)平昌冬奧會(huì)剛結(jié)束,人們的關(guān)注點(diǎn)卻已經(jīng)轉(zhuǎn)移到了2020年在日本東京舉辦的夏季奧運(yùn)會(huì)和殘奧會(huì)上,因?yàn)橛袌?bào)道稱,東京奧運(yùn)會(huì)將采用“刷臉”入場(chǎng)方式作為安保措施。
1.B 細(xì)節(jié)題。根據(jù)文章首段中的attention is already turning to the 2020 Summer Olympics and Paralympics in Tokyo可知,下一屆奧運(yùn)會(huì),也就是2020年奧運(yùn)會(huì)將在日本東京舉行。
2.C 細(xì)節(jié)題。根據(jù)文章第2段內(nèi)容可知,《日本時(shí)報(bào)》報(bào)道稱,消息人士證實(shí),人臉識(shí)別技術(shù)將被用來精簡(jiǎn)運(yùn)動(dòng)員、官員和記者入場(chǎng)的流程。
3.D 詞義推測(cè)題。根據(jù)本句意思可知,人臉識(shí)別的應(yīng)用如今越來越普遍,奧運(yùn)會(huì)只不過是出于安保目的而提供的又一個(gè)新舞臺(tái)。此處指人臉識(shí)別應(yīng)用的廣泛性。
4.B 推斷題。最后兩段內(nèi)容為:人臉識(shí)別的應(yīng)用如今越來越普遍,包括中國(guó)的機(jī)器人警察、美國(guó)紐約市的橋梁和隧道,還有在美國(guó)聯(lián)邦調(diào)查局更為普遍的應(yīng)用。人臉識(shí)別技術(shù)甚至還能讓你合理使用廁紙。因此,最后兩段主要介紹了人臉識(shí)別的應(yīng)用。